"Halkımıza Hesap Veriyoruz"

Artvin'de görev yapan millet ittifakıyla seçimi kazanmış 7 belediye başkanı düzenledikleri toplantıda halka hesap verdi. Türkiye'de bir ilk olan bu örnek uygulamada Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin ve 6 ilçenin daha belediye başkanı 3 yıllık faaliyetlerini anlattı ve halk bu çalışmaları bizzat belediye başkanının ağzından dinledi. Belediye başkanları bu toplantı ile Birleşmiş Mİlletler Sürdürülebilirlik Hedefleri'nden "Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar" hedefine doğrudan katkı vermiş oldular. Tüm yerel yönetimler için önemli olan şeffaflık ve halka hesap verilebilirlik kurum anlayışının temeline oturtulması gerekmektedir. 

"Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar" Hedefi Nedir?

 

Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar Rozeti

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar, sürdürülebilir kalkınma için barişçil ve kapsayici toplumlarin desteklenmesi, herkes için adalete erişimin sağlanması ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumların inşasını hedefler.

Bu rozetin hedefleri arasında yerel yönetimlere vatandaşların daha etkili ve hesap verebilir kuruluşlar olmaları için çağrı yapmak yer almaktadır. Yerel yönetimler, vatandaşların bilgiye erişimini artırması ve yolsuzlukla mücadele etmesi zorunludur.

 Yerel yönetimler onlarca yıldır katılımcı bütçeleme ve planlama süreçleri gibi yeni katılımcı karar alma biçimlerini deneyimlemede öncü rol üstlenmişlerdir. Bu hedefe ulaşılması, yerel yönetimler tarafından bu çabaların genişletilmesi ve hiçbir grubu ötekileştirmeksizin tüm mevcut topluluklara karşı daha duyarlı olunmasını gerektirmektedir.

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar için yerel yönetimlere koyduğu alt hedefler aşağıdaki gibidir:

  • Her yerde, şiddetin her biçimini ve şiddete dayalı ölümlerin oranını önemli derecede azaltmak
  • Yolsuzluk ve rüşveti her biçimiyle büyük ölçüde azaltılması
  • Seviyedeki her kurumun şeffaflığının, verimliliğinin ve hesap verebilirliğinin artırılması
  • Her seviyede kapsayıcı, duyarlı, katılımcı ve temsili karar alma mekanizmalarının benimsenmesi
  • Halkın bilgiye erişiminin sağlanması, ulusal yasalar ve uluslararası anlaşmalar dahilinde temel haklarının korunması

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.