Sürdürülebilir Şehirlerde Sürdürülebilir Ulaşım: Bisiklet Yolu
Sürdürülebilir Şehirlerde Sürdürülebilir Ulaşım: Bisiklet Yolu

 

Sürdürülebilir ulaşım seçenekleri arasında en sık başvurulan seçenek bisiklettir. Doğaya herhangi bir zararı olmayan bisiklet, kullananları hareket etmeye teşvik ettiği için de tercih edilir. Yerel yönetimler sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almak zorundadır. Bu yüzden bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma ve bisiklet kullanımını desteklerler. Bu sayede kendi bölgelerinde hava kirliliğini azaltırken aynı zamanda sürdürülebilir şehir olma yolunda ilerlerler.

 

Bisiklet kullanan kişilerin yolda can güvenliğinin sağlanması için onlara özel yolların düzenlenmesi gerekir. Bu bağlamda belediyeler ulaşım planlamasını yaparken bisiklet yollarını da bu planlamanın içerisinde düzenlemek zorundadırlar. 

 

Bisiklet yolu yaparak sürdürülebilir ulaşım ve sürdürülebilir şehir olmak için çalışan bazı belediyeler şu şekilde:

 

  • Şahinbey Belediyesi: Gaziantep’e bağlı Şahinbey Belediyesi, kent trafiğini rahatlatarak bireysel araçlanmayı en aza indirebilmek için; Havaalanı, Dutluk, Şahinbey Parkı ve Kilis Yolu’nu birbirine bağlayacak bir güzergahta hem gidiş hem de dönüş olacak şekilde toplam 23.084 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu projesini hayata geçirdi.

 

  • Sakarya Büyükşehir Belediyesi: Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yapmış olduğu 32.300 kilometrelik bisiklet yolu ve bisikletlilere verdiği önem sayesinde Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından onay alarak “Bisiklet Şehri” unvanının sahibi oldu.

 

  • Nilüfer Belediyesi: Ulaşım politikasında bisikletlilere verdiği öncelik ile bilinen Nilüfer Belediyesi, bisiklet kullananların can güvenliğini korumak amacıyla toplam 158.114 kilometre bisiklet yolu yaptı ve bu yolu dikkat çekmesi için mavi renk ile renklendirdi.

 

  • Mardin Büyükşehir Belediyesi: Sürdürülebilir ulaşımı destekleyen bir diğer şehir olan Mardin Büyükşehir Belediyesi toplam 28.100 kilometre bisiklet yolu yaptı.

 

  • Konya Büyükşehir Belediyesi: New York’tan sonra dünyada bisiklet yolu en uzun ikinci şehir toplam 550.000 kilometre bisiklet yolu ile Konya’dır.

 

 

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi: Kiralık bisiklet uygulaması ile de sürdürülebilir ulaşım konusunda dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi toplam 67.000 kilometre uzunluğunda bisiklet yoluna sahiptir.

 

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü PedalİST Projesi kapsamında yüzlerce okula binlerce bisiklet dağıtıldı. Bisiklet kullanımına teşvik eden belediyeler arasında olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplam 189.000 kilometre bisiklet yoluna sahip.

 

  • Çanakkale Belediyesi: Sürdürülebilir ulaşımı destekleyen ve sürdürülebilir şehir olma yolunda ilerleyen Çanakkale Belediyesi, bisiklet kullanıcılarını desteklemek ve bisiklet kullanımına teşvik için 25.000 kilometre bisiklet yolu yaptı.

 

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi: Uzun yıllardır pek çok bölgeye bisiklet yolu yapımını üstlenen Antalya Büyükşehir Belediyesi toplam 56.000 kilometre uzunluğunda bir bisiklet yoluna sahiptir.

 

 

  • Ortanca Belediyesi: Muğla’ya bağlı olan Ortaca Belediyesi toplam 204.000 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolu ile en uzun bisiklet yoluna sahip belediyeler arasındadır.

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.