Sağlıklı Şehirler Hareketi, kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz yönde etkileyen faktörlere çözüm bulmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988 yılında hayata geçirilien bir projedir. Sağlıklı Şehirler Hareketi'nin Türkiye'de benimsenmesi, geliştirilmesi ve uygulanabilmesi amacıyla 2005 yılında Sağlıklı Kentler Birliği kurulmuştur. Sağlıklı Kentler Birliği 10 kurucu belediyenin girişimiyle hayata geçirilmiştir. Kuruculuk görevini üstlenen belediyeler;
- Bursa Belediyesi
- Yalova Belediyesi
- Van Belediyesi
- Kadıköy Belediyesi
- Afyonkarahisar Belediyesi
- Tepebaşı Belediyesi
- Çankaya Belediyesi
- Ürgüp Belediyesi
- Kırıkkale Belediyesi'dir.
Sağlıklı Kentler Birliği, kurulduğu günden bu yana "Sağlıklı Şehirler" kavramını kabul ettirmek ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere faaliyetlerini sürdürmektedir. "Sürdürülebilir Kalkınma" ve "Sürdürülebilir Şehirler Oluşturmak" mottosuyla kent sağlığı ile alakalı tüm çevresel ve kentsel konular ile alakalı çalıştaylar, uluslararası kongreler, eğitimler, sempozyumlar, yarışmalar, ödül törenleri ve farkındalık çalışmaları düzenlemektedir. Bu çalışma ve etkinliklerle üye belediyeleri bir araya getirmektedir. Bu çalışmalarda edinilen birikimleri basılı ve görsel yayınlar ile duyururarak farkındalık ve duyarlılık oluşturmaya çalışmaktadır.
“Sağlıklı Kentler Birliği’nde Yer Almanın Yararları”
Birlik, kentlerin sağlık göstergelerini tanımlayarak üye belediyelerin şehir sağlık profili ve kentsel karbon ayakizi envanteri hazırlamalarına danışmanlık yapar. Toplanan veriler doğrultusunda göstergelerde yer alan iyileşmelerin ve olumsuzlukların raporlanmasına destek olur.
Birlik, üye belediyelerin kent içi ve kentler arası eşitsizlikleri azaltmaya yönelik çalışmalarına rehberlik eder.
Birlik, üye belediyelerinin başkan, meclis üyesi ve çalışanlarına yönelik kent sağlığı konu başlıklarında eğitim faaliyeti ile kongre, konferans, seminer, panel, çalıştay gibi etkinlikler gerçekleştirir, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşmasını teşvik eder.
Her yıl Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması düzenleyerek üye belediyelerin projelerini değerlendirir ve ödüllendirir.
Birlik, kent sağlığı ile ilgili yazılı ve görsel yayın yapar, araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunur, mahalli idareler alanında yapılan bilimsel çalışmalara danışmanlık yapar.
Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde katılıma açık kültürel, sportif, eğitsel ve bilimsel organizasyon ve yarışmalar düzenler.
Birlik, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilgili uluslararası örnekleri üye belediyeleri ile paylaşır.
Sağlıklı Kentler Birliği kuruluşundan bu güne Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın üyesidir. Birliğe üye belediyeler Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı içinde güçlü ve etkin bir şekilde temsil edilir. Birliğe üye belediyeler ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağına üye belediyeler arasında diyalog ve işbirliği kurmalarını sağlar ve ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur.
BİRLİĞİN MİSYONU:
Yerel yönetim ilkeleri çerçevesinde üye belediyeler arasında tüm politikalarda sağlığı en üste taşımak.
BİRLİĞİN VİZYONU:
Sağlık odaklı sürdürülebilir kentsel çevre oluşturulmasına yönelik stratejiler ile kentlerin kapasitelerinin gelişmesine katkıda bulunmak.
Detaylı bilgi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin paylaştığı çıktıları incelemek için https://www.skb.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu yazıda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin inster sitesinde yer alan bilgilerden yararlanılmıştır (https://www.skb.gov.tr/birlik-hakkinda/birlik-hakkinda/).
Yorum Yap