Ambalaj Atığı Yönetimi
Ambalaj Atığı Yönetimi

"AMBALAJ ATIĞI" NEDİR?

Ambalaj atıkları; ürünlerin tüketiciye ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan, kullanım ömrü dolmuş, tekrar kullanılmak üzere geri dönüşüme tabi tutulabilen atıklardır.

Kağıt, karton, mukavva, cam şişe ve kavanozlar, metaller, plastikler ambalaj atıkları kategorisinde değerlendirilir ve geri dönüştürülebilecek olanların ayrı toplanması gerekir.

BELEDİYEMİZ NELER YAPIYOR?

Belediyemiz 1996 yılında (henüz ambalaj atıklarının kontrolüne dair yasal bir zorunluluk yokken) ambalaj ve ambalaj atıklarının çöpten ayrı toplanmasına pilot bölgeler oluşturarak başlamış ve bu konuda örnek teşkil etmiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” nce yasal zorunluluk haline gelen uygulama, 2011 yılında Belediyemizce hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan “Beşiktaş İlçesi Ambalaj Atıkları Yönetim Planı” ile tüm ilçeyi kapsamıştır.

Belediyemizce, 15.04.2011 tarihinde “T.C. Beşiktaş Belediyesi Mücavir Alanları İçinde Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması, Taşınması ve Ayrıştırılması Protokolü” imzalanmış olup (Belediyemiz, ÇEVKO Vakfı ve Çevre Lisanslı firma arasında), aynı yılın Haziran ayında Müdürlüğümüzce hazırlanan “Beşiktaş Belediyesi Ambalaj Atıkları Yönetim Planı” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nca onaylanmıştır.

Çalışmalar 4 adet sıkıştırmalı, 1 adet sıkıştırmasız atık kamyonu, 1 adet konteyner aracı, 1 adet vinçli cam toplama kamyonu ve 13 personel ile yürütülmektedir. Haftanın 7 günü mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilen atık toplama faaliyeti soncunda elde edilen ambalaj atıkları, ayrıştırılmak üzere Çevre Lisansı sahibi sözleşmeli tesisimize ulaştırılmakta ve bu tesisten ihraç edilmekte veya “Geri Dönüşüm Tesisleri” ne yönlendirilmektedir.

Kaynağında ayrı toplama amacı ile programlı bir şekilde bölgede dağıtımı devam eden tüm ekipmanlar bedelsiz bir şekilde kent sakinlerimize ulaştırılmaktadır. Yılda ortalama 2000 adet İç Mekan Kutusu, 87 adet Geri Dönüşüm Konteynırı ve 221 adet Cam Kumbarası bulunmaktadır.

Galeri

Ambalaj Atığı Yönetimi
Ambalaj Atığı Yönetimi

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.