İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehirde yaşayan vatandaşların isteklerini yerine getirmek için çalışmaya devam ediyor. Kentle ilgili karar alma süreçlerinde kent sakinlerinin görüş ve önerilerine önem veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, halkın doğrudan ve aktif katılımını mümkün kılıyor. Katılımcı Bütçe Uygulaması ile belediyenin sahip olduğu kaynakların ne için ve ne şekilde kullanıldığını bilecek ve yatırımlar arasında tercihte bulunarak öncelikleri belirleyebilirsiniz. Ayrıca önereceğiniz projelerle belediyenin çalışmalarına ve bütçesine yön verirken aynı zamanda yaşadığınız şehrin sorunlarına çözüm üretebilirsiniz. Sorunlara karşı kendi bütçenizi ve kararınızı vererek 15 Ağustos 2021 tarihine kadar başvurunuzu buradan yapabilirsiniz.
Haydi Bütçe Senin, Karar Senin.
Katılımcı Bütçe Nedir?
Katılımcı bütçe modeli; şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kaynakların adil dağıtımı gibi hususlar çevresinde şekillenen bir yönetim anlayışıdır. Halkın yerel ölçekte bütçe harcamaları ve öncelikleri hakkında aktif katılımını sağlar. Kentlilerin ihtiyaçları doğrultusunda bütçenin tamamının veya bir kısmının nasıl harcanacağına dair karar alma sürecine katılmasına olanak sunar. Bu modelin esas amacı, vatandaşların yönetime aktif katılımını esas alarak ortaya çıkarılan projelerin ve uygulama biçimlerinin demokrasi pratiği içerisinde değerlendirilmesini sağlamaktır. Katılımcı bütçe uygulaması sayesinde şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sosyal adalet sağlanmasında artışlar sağlanacaktır. Bu model, kentte yaşayanların, kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını izlemesine ve sosyal politikalar arasında tercihte bulunmasına imkan verir.
İstanbul'da Katılımcı Bütçe
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hedefleri arasında katılımcı bütçe modeli ile yerel yönetimlerde dayanışma ve uzmanlaşma kültürünü geliştirmek yer almaktadır. Katılımcı bütçe modeli çerçevesinde belirlenen ilke ve hedefler şu şekildedir;
- Kamu yönetiminde hesap verme sorumluluğunun yerleştirilmesi,
- Kent paydaşlarına kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığını bilme ve söz konusu kaynakları önceliklerine göre sınıflandırma olanağının sunulması,
- Toplumda aidiyet ve dayanışma duygusunun yaratılması,
- Yaşam kalitesini iyileştirmek için bütçe fonlarının ve diğer kamu kaynaklarının en çok ihtiyaç duyulan alanlar için kullanılması,
- Bütçe harcama kararlarının alınması sürecinde özellikle kadınların, gençlerin, yaşlıların, engelli bireylerin, göçmenlerin, azınlıkların ve dezavantajlı nüfus gruplarının seslerini duyurmalarının ve kentin yönetişim sürecinde aktif rol almalarının kolaylaştırılması,
- Kamu hizmetlerinin herkes için eşit, adil ve şeffaf bir şekilde kullanılması ve dağıtılması,
- Hemşehriler ve kamu yöneticileri arasında güven duygusunun ve işbirliğinin sağlanması olarak belirlendi.
İBB Katılımcı Bütçe Modeli Aşamaları
- Fikir, Öneri ve Proje Başvurularının Alınması: 12 yaşından büyük olan İstanbullular, bireysel veya örgütlü olarak (STK, meslek odaları, platformlar, İstanbul'daki kent konseyler) İstanbul'da gördükleri sorunlarla ilgili veya doğanın ihtiyacına çözüm olabilecek fikir ve projelerini iletecekler. Proje teklifleri ve fikirler dijital platformlar, ilçe kent konseyleri, muhtarlar buluşması ve İstanbul Kent Konseyi çalışma grupları aracılığıyla toplanacak. 2-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.
- Ön Değerlendirme ve Teknik Değerlendirme: Projelerin ikametgâhı İstanbul'da olan kişiler veya gruplar tarafından sunulmuş olup olmadığı, projenin mevzuata göre İBB görev ve sorumlulukları arasında yer alıp almadığı, belediye politika, amaç ve hedeflerine uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Ön değerlendirme kriterlerine uygunluk açısından gözden geçirilecek, teknik değerlendirme kriterleri çerçevesinde ilgili birim yöneticileri, İstanbul Planlama Ajansı ve İstanbul Kent Konseyi’nin katılımı ile projelerin mali kaynak ihtiyacı tespit edilerek bütçe değeri belirlenecek. 16-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
- Projelerin Oylamaya Sunulması: İlk iki değerlendirmeyi geçen projeler, İstanbulluların oylamasına için "proje sepeti" sistemi devreye alınacaktır. Belirlenen üst sınıra göre önceliklendirilen projeler yine İstanbullular tarafından proje vitrinden seçilecek ve kişiler kendi proje sepetini oluşturarak oylamaya katılabilecek. 21-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
- Oylama Sonuçlarının Değerlendirilmesi: Oylamada ilk sırada yer alan projeler belirlenen bütçe sınırı içerisinde kalacak şekilde değerlendirilerek ilan edilecek.
- Bütçe Uygulamaları ve İzleme Çalışmalarının Yapılması: Oylama sonuçları neticesinde seçilen projelerin ilgili birimlerin bütçesine dâhil edilmesi ve projelerin gerçekleştirilmesi sürecinde kamuoyu ile paylaşılacak. Öneriler 1 Ocak 2022’den itibaren uygulamaya alınacak. Süreç ile ilgili tüm gelişmelere ilişkin detaylı bilgilendirmeler İstanbul Kent Konseyi tarafından düzenli olarak yapılacak.
Yorum Yap