Mardin'in Ömerli İlçesinde yetiştirilen binlerce yıllık geçmişe sahip Karfoki üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" verildi. Ömerli Kaymakamı Abdullah Huzeyfe Çakmak, Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Kahraman ve Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Zeki İpekşen, coğrafi işaret onayı alan 'Karfoki üzümü' için tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, "Ömerli, yerel adıyla Mahsarte ilçe olarak adını kendi ürettiği üründen alan ender ilçelerden, yerleşim yerlerinden biridir. İlçemizin, Mardin'de yüz ölçüm olarak sahip olduğu üzüm üretim potansiyelini değerlendirme adına biz bunun tanıtımını yapmaya başladık. Bizler ilçemizde ilk defa üzüm ve bağ bozumu festivalini yaptık. Bu sene de inşallah bu festivali kırsal bir mahallemizde düzenleyeceğiz. Ömerli'mizin tarihten gelen ve sahip olduğu kültürel, sanatsal, tarım ve ekonomik değerlerini daha da verimli hale getirerek girdi olarak bunun hanelere yansımasını sağlıyoruz. Bu konuda hem hükümetimiz hem kaymakamlığımız ve diğer kurumlarla iş birliği halinde bunu gerçekleştiriyoruz. İnşallah hedefimiz çok kısa bir sürede Ömerli'mizi üzüm ve bağcılık anlamında Türkiye'de sayılı şehirler arasında yer alması için çalışacağız. Tarihte kralın kraliçesine yaptığı pekmez boru hattının başlangıç noktasının Ömerli'den olduğunu düşünürsek ilçemizin bağcılıkta ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Karfoki üzümünün tescil edilmesi bizler için önemli bir gelişme ve adım olmuştur. Emeği geçen başta ilçe kaymakamımıza, tarım ve orman müdürümüze, partimize teşekkür ediyorum" dedi.
Karfoki Üzümü'nün Diğerlerinden Farkı Nedir?
Karfoki üzümü, geleneksel yöntemlerle binlerce yıldır susuz topraklarda organik koşullarda yetiştiriliyor. Karfoki Üzümü, kendine has tadı, aroması ve iri taneleri ve büyük salkımı ile genel tüketici tarafından sofralık üzüm olarak tercih ediliyor.
Yorum Yap