Kavacık Üzümü Coğrafi İşaretli
Kavacık Üzümü Coğrafi İşaretli

İzmir Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaya hak kazandığı coğrafi işaret belgesinin önemi, düzenlenen seminerle yöre halkına anlatıldı. Kavacık Köy Meydanı'nda gerçekleştirilen bilgilendirme etkinliğinde konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Avrupa Birliği'nin coğrafi işaretini de almak üzere yola çıktık. Kavacık'a özgü bu üzümü dünyaya tanıtmaya kararlıyız” dedi.

Başkan Selvitopu sözlerine: “Tarımın önemini bu pandemi sürecinde bir kez daha gördük. Biz tarım ülkesiyiz. Üretimi artırmamız ve tarımı geliştirmemiz gerekiyor. Bunu ne kadar başarırsak toplum olarak o kadar yarar görürüz. Kavacık Üzümü'ne sahip çıkmamızdaki bakış açımız budur. Onu ekonomik bir değere dönüştürerek, sizlerin alınterlerinizin karşılığınızı almanızı sağlamak! Yerel yönetim olarak, koşullar ne olursa olsun sizleri desteklemeye, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Her yıl eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Kavacık Üzüm Festivalimizi, pandemi nedeniyle bu yıl nasıl yapabileceğimiz konusunda da çalışıyoruz.” şeklinde devam etti.

Kavacık Üzümü'nün Diğerlerinden Farkı Nedir?

Kızıldağlar üzerinde ve denizden yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Kavacık Köyünde yetişen Kavacık Üzümünün kendine has lezzeti, burukluk oluşturmayan ve sevilerek tüketilen tadı; Akdeniz ikliminin yanında bu bölgenin sahip olduğu yükselti ve denize yakınlığından kaynaklanır. Kavacık Üzümü, tane ağırlığı 4,85-6,14 g, salkım ağırlığı 800-1000 g, mor-siyah renkte, parlak görünümlü, iri taneli, kalın kabuklu, uygun muhafaza koşullarında dayanıklılığı yüksek olan sofralık bir üzümdür. Kavacık Üzümü Vitis vinifera L. “Alphonse Lavallée” kültivarının yetiştirilmesi ile üretilir. Kavacık Üzümünün elde edildiği asma bitkisi erkencidir ve erken olgunlaşmasına karşın uzun süre bozulmadan kalabilir. Kavacık Üzümünün şekli basık yuvarlaktır ve 2-3 adet arasında çekirdeğe sahip taneleri vardır. Kanatlı konik yapıda iri salkımları (800-1000 g) olan Kavacık Üzümünün budaması kısa (2-3 gözden) yapılır. Kavacık Köyünde üzümlerin klasik sistemde (goble sistemi) yer bağları şeklinde geleneksel olarak yetiştirilmesi bu çeşide renk, kalite ve aroma özelliklerini kazandırır. Kavacık Üzümünün ayırt edici özelliklerinden biri de fenolik madde miktarıdır. Kavacık Üzümünde toplam fenolik madde 547-786 ppm arasında değişir.

Galeri

Kavacık Üzümü Coğrafi İşaretli
Kavacık Üzümü Coğrafi İşaretli

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.