Şehir benim
Şehir benim

Her geçen gün daha fazla göç alan şehirler, göçle birlikte farklı yaşam tarzı ve davranışlarla tanışmaktadır. Bilindiği üzere şehir hayatı gelişmenin, ilerlemenin bir sembolüdür. Dolayısıyla şehirli insan da şehrin imkânlarını kullanarak sürekli gelişen ve ileri düzeyde yaşayan bir insan profilini oluşturmaktadır.

Amacımız

Şehirde, trafikte, sosyal hayatta, çevre ile ilişkilerde, eğitim ve komşuluk hayatında karşılaştığı insan davranışından kaynaklanan problemlerinin ortadan kaldırılması,

  • Şehir ve şehirli tanımlarının kavranması,
  • Şehirli olma kültürü ve şehirli davranış bilinci geliştirmesi,
  • Şehir yaşamının sürdürülebilir olmasında kadın ve erkeğin rolünü fark edebilmesi,
  • İyi komşuluk ilişkileri geliştirmesi ve komşuluk kültürü oluşturması,
  • Ev, apartman cadde, meydan vb. mekânlarda ortak yaşam becerisi geliştirmesi,
  • Çevreye karşı duyarlı olması ve çevreyi korumada aktif olarak yer alması,
  • Sağlıklı çevre oluşturma yöntemleri geliştirmesi ve bu yöntemleri uygulaması,
  • Çevre bilinci oluşmasında etrafındakilere olumlu davranış kazandırabilir düzeyde bilgiye sahip olması,
  • Doğal çevrenin ve doğal kaynakların korunması konularında duyarlı olması,
  • İnsani temel haklar ve çevre temizliği konularında (trafikte, alışverişte, okulda vb. toplu yaşam alanlarında) farkındalık düzeyinin artması,
  • Küresel yaşamda geleceği kurma bilincinin artması,
  • “İyi bir gelecek” ve “gelecekte insanlık” konularında fikir geliştirmesi,
  • Sürdürülebilir şehir yaşamı konusunda olumlu davranış geliştirmesi,
  • Konuşma, oturma, görgü kuralları vb. konularında şehirli davranışları sergilemesi,
  • Toplumsal sorunlar ile ilgili olarak, örf ve adetlerimizden kopmadan yenilikçi fikirler geliştirmesi.

Eğitimler

İlçemizde şehir kültürünün ve şehirli davranışlarının geliştirilmesi hedeflerine yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen “Şehir Benim” projesi kapsamında; katılımcılara “Şehirde Yaşama Kültürü ve Kentsel Davranış Eğitimleri” verilmektedir.

17 yaşını tamamlamış tüm bireylere yönelik olarak hazırlanan eğitimler; hafta içi on gün ve toplam otuz saatlik bir programdan oluşmaktadır. Eğitim modülünün ders başlıkları şöyledir; Şehirli Olmak, Çevreyi Sevmek, Geleceği Kurmak, İyi Komşuluk, Milli Kültür Değerlerimiz ve İnsanî Temel Haklar.

Saha Uygulamaları

Bu eğitimlerin yanı sıra katılımcıların kendi yaşadığı sokağı ve mahalleyi daha iyi tanımaları, bulunduğu çevreye karşı duyarlılık geliştirmeleri amacı ile saha uygulama eğitimleri de düzenlenmektedir. Bu çerçevede, kendi sokaklarını daha yakından inceleyen ve belirledikleri, gördükleri olumsuz noktaları güzelleştirmeye yönelik etkinlikler birlikte planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Bu doğrultuda birlikte çöp toplama, merdiven boyama, sokaklarında veya mahallesindeki belli köşelere saksı tasarımları, çiçek dikilmesi, duvar boyamaları etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu etkinliklere katılan tüm bireylere dekoratif sanat ve tasarım eğitimi de verilmektedir.

Şehir İçi Geziler

Proje kapsamında verilen eğitimlere ve saha uygulamalarına katılan tüm bireylerde şehirli olma bilinci ve farkındalığını arttırmaya yönelik şehir içi ve tarihi mekân gezileri düzenlenmektedir. Şehirli kültürü oluşması amacıyla yapılan bu gezilerde tarihi mekânlar ve şehrin önemli yerleri ziyaret edilerek buralardaki güzel örnekler tanıtılmaktadır.

Ayrıca yaşadığı sokağın veya mahallenin dışında farklı bir deneyim yaşayan bireylerin şehri bir bütün olarak algılamaları ve aidiyet duygularının desteklenmesi sağlanmaktadır. Gördükleri güzel uygulama örneklerini kendi yaşamlarına aktarmalarına yardımcı olmaktadır.

Galeri

Şehir benim
Şehir benim

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.