Topraksız Tarım Üretimi
Topraksız Tarım Üretimi

Hatay'da Topraksız Tarım

Hataylı üreticinin ekonomik yükünü hafifletmek, kentteki tarımsal üretimi arttırmak ve sağlıklı gıda ürünlerini gelecek kuşaklara aktarmak için adımlar atan Hatay Büyükşehir Belediyesinin çabaları karşılık bulmaya başladı. Projeler kapsamında son olarak topraksız tarım(hidroponik) ve sucul yetiştiricilik(aquaponik) sistemleri ile bitkisel üretime başlandı. Sistemin işleyişi dört tankın içinde tatlı su balıklarından elde edilen gübre bitkilere verilmek de bu süreç sürekli devridaim yaparak kendini yeniliyor. 

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, mayıs ayı içinde tanıtımını yaptığı sistemi yerinde inceledi. Yetiştirilen ürünler ve sistemin ilerleyişi hakkında yetkililerden bilgi alan Savaş, yetişen bazı ürünleri hasat etti. Başkan Savaş, "Hem süs bitkilerimiz hem de çeşitli yeşilliklerimizi yaklaşık 20 gün önce ektik. Bu ürünler 20 günde toplanacak duruma geldi. Sürecin tamamında başarılı olduk. Normal şartlardan 3'te 1 daha kısa sürede ürettiğimiz bu ürünler bize hem zaman kazandırdı hem de hastalıksız bitki ve çiçeklere sahip olmamızı sağladı" dedi. Sistemin nasıl çalıştığını anlatan Savaş, "Tatlı su tanklarında yer alan balıkların gübreleri sirkülasyon ile sisteme aktarılıyor ve üretim sağlanıyor. Ürünler, bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi birçok mikroorganizmadan steril şekilde organik olarak üretiliyor" ifadelerini kullandı.

Sistemi kent geneline yaymayı amaçladıklarını söyleyen Savaş: "Bu sistemi şehrin geneline yayarak kırsal bölgedeki vatandaşlarımızın ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Temmuz ayı içerisinde, 1 aylık zaman diliminde, 400 dezavantajlı kadınımıza bu sistemi öğreteceğiz. Bu 400 kadının 200'ü Hataylı hemşehrimiz, 200'ü Suriye'den gelen misafirler olacak. İnşallah kadınlarımız bu sistemi öğrenir ve hem kendi ekonomilerine hem de şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlarlar" dedi. Başarılı sonuç elde ettikleri bu sisteme devam edeceklerini de belirten Savaş, kırsal kalkınma projelerini sürdürüp Hataylı üreticilere katkı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi. Lütfü Savaş, aquaponik sistemle üretilen bazı ürünlerin hasadını yaptı. Hatay'da çok fazla üretilmeyen kara fesleğenin, kıvırcık marulun hasadını yapan Savaş, ürünlerin sosyal marketlerde ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz verileceğini ifade etti.

Galeri

Topraksız Tarım Üretimi
Topraksız Tarım Üretimi
Topraksız Tarım Üretimi

0 Yorum

Yorum Yap

Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuz alındı. İncelemenin ardından yayınlanacaktır.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.